Vad är Svensk kultur???

Idag tvistas det mycket kring om vad som egentligen är Svensk kultur. Många menar ju att vi i norden inte har några "egna" kulturer. Var finns då sanningen i detta påstående??
Vi firar jul för att, enligt tradition fira jesu födelse. Men detta började man inte göra förrän ganska sent. Själva julfirandet var aktuellt långt innan dess i norden. Ordet jul kommer ifrån fornnordiskan jol som syftar till den "hedninska" förkristna midvinterfesten julblot. Man vet inte riktigt när detta inföll exakt, men någon gång kring december-februari. Däremot vet man att människorna firade vintersolståndet, (man hyllade att solen återvände) som man gjorde på många håll i världen. (Detta inföll enligt en gammal kalender den 25 december) När kristendomen blev en statsreligion på 300 talet så bestämde man att man skulle fira Jesu födelse istället för solens födelse den 25 december. Så ni som säger att Julen inte alls är en svensk tradition har till viss del fel, högtiden är i grunden nordisk men har moderniserats.
 
Och de flesta av våra små juldetaljer såsom adventsstjärna, stake, julkaldender, julgran är tyska, men för mig är de lika svenska ändå.
 
Likaså är det med midsommarafton, den är också nordisk ifrån början. Precis som under vintersolståndet så hyllade man solen, men nu sommarsolståndet. 
 
Valborg grundas i den hedniska kulturen kring abbedissan Valborg. När hon senare förklarades som helgon den 1 maj så började folket hålla follkfetser till minnet av henne. Detta stämplades som häxförsamlingar av kyrkan. 
 
Under 1300-talet Sverige fortfarande gick efter den julianska kalendern så var Lucia-natten årets längsta natt. Folket trodde att det var övernaturliga makter ute denna natt och man ansåg att det var bäst att hålla sig vaken.  För att få ljuset att återända besvärjades ljusets makter. Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sin grund i en hedninsk gudninna, men i det stora hela är detta makten om ljuset den 13 december en grund i den fornnordiska mytologin. Senare trodde man att det var Lussekärringen/Lussi, en demon eller häxa som kom med sitt onda följe i natten. Man tror mer att namnet Lucia har mer koppling till till Lussi än själva helgonet Lucia.
 
Så att vi inte skulle ha några Svenska traditioner, och att alla traditioner kommer söderifrån tycker jag är fel att påstå. De traditioner som inte grundats i Sverige kommer huvudsaklingen ifrån Tyskland eller delar av Storbritannien, de Nordiska delarna av Europa. 
 
 
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback